Belasting Saai?

alles over fiscaal boekhouden

Menu
P

Arno Ruijten instrueert al elf jaar vrijwilligers Vakbond ABW  Belastingen saai? Nee hoor!


Belastingen saai? Praat een uurtje met Arno Ruijten (55) en je denkt er beslist anders over. Met veel enthousiasme verhaalt hij over zijn passie: cijfertjes, in de meest brede zin van het woord. Al meer dan tien jaar is Arno Ruijten (woonachtig in Montfort) nauw betrokken bij de Vakbond ABW als het gaat om belastingen. Hij zorgt er voor dat de groep vrijwilligers en bestuurders die in het voorjaar de belastingservice verlenen aan de leden, prima op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Zouden bij het invullen van de aangiftes nog vragen opduiken, dan weten ze Arno te vinden.

Hoe raak je nu zo gek van iets als belastingen? “Ik heb altijd veel plezier beleefd aan cijfertjes. Dat was op school al. Toen ik een foldertje las waarin de Belastingdienst op zoek was naar nieuwe medewerkers, twijfelde ik geen minuut.” Arno kreeg de baan en ging aan de slag bij de Belastingdienst in Sittard. “Ik kwam net van de Mavo en was zelfs te jong om op de brommer naar mijn werk te gaan,” vertelt hij lachend. Arno bleek al snel een ‘coming man’ bij de Belastingdienst. Hij volgde een aantal interne cursussen en twee HBO-opleidingen, bijna tegelijkertijd. “Ik ben zo’n beetje als postbode begonnen bij de dienst en mooi opgeklommen,’ vertelt hij.

Als begeleider van stagiaires van Fontys Hogeschool in Eindhoven kwam hij in contact met de opleidingscoördinator van de school. “Dan raak je in gesprek en voor dat ik er erg in had, kreeg ik het verzoek om eens na te denken over een baan als docent Fiscaal Recht.” Lang hoefde Arno er niet over na te denken. Klaar voor een carrièreswitch zei hij de Belastingdienst vaarwel en begon als fulltime docent in Eindhoven. “Een prachtige kans. Deze richting heeft in Nederland een goede naam. De studenten komen uit het hele land. We zijn ook de grootste van Nederland in deze richting, met zo’n 60 tot 70 studenten per jaar,” legt hij niet zonder trots uit.

Hij geniet nog elke dag van zijn baan als docent in zijn favoriete studie. “Het houdt je jong. Mijn studenten worden niet ouder. Ze blijven begin twintig. ” De studenten zijn besmet met hetzelfde microbe waar Arno ook op een plezierige manier last van heeft. “Ik krijg deze groep in de klas na een algemeen propedeuse jaar. Ze zijn niet allemaal aan de opleiding begonnen met het idee om Fiscaal Recht te doen. Sommigen ervaren pas in het eerste jaar hoe leuk belastingen kunnen zijn. Het voordeel is dus dat ik een gemotiveerde groep heb, waar je hard en fijn mee kunt samenwerken. Ik geef ze ook altijd mee dat hun vak nooit af is. Als je klaar bent met je studie begint het pas. Ieder jaar weer zijn er wijzigingen in de belastingwetgeving. Soms zijn de veranderingen groot, soms ook klein, maar het heeft altijd consequenties voor de burger.”

Maar hoe komt de docent nu in contact met de Vakbond ABW? Zoals vaak is dat door een toeval. De echtgenote van de accountant van de vakbond, zat bij hem in de klas. Ze kwamen met elkaar in gesprek en voor dat Arno het wist was hij voor enkele uren per week verbonden aan het accountantskantoor Mullebergh in Born waar hij specifieke vragen/problemen van klanten probeert te beantwoorden/op te lossen. Bij de belastinghervorming van 2001 bleek bij de Vakbond ABW behoefte aan goede informatie en scholing over de nieuwe wetgeving. Het accountantskantoor was één van de bedrijven die een offerte indiende. De Vakbond ABW besloot in zee te gaan met Mullebergh en Arno Ruijten was degene die de trainingen verzorgde. En dat dus al elf jaar.

De relatie tussen Arno en de Belastingdienst is al die jaren heel goed gebleven. In 2006 werd Arno projectleider van de interne opleidingen van de Belastingdienst die door de Fontys Hogescholen werden aangeboden. Op vijf locaties in het land werden medewerkers van de Belastingdienst opgeleid. Dit samenwerkingsverband is door de forse bezuinigingen die de Belastingdienst treffen, beëindigd. “Het zal niet zo zijn dat de Belastingdienst niet meer aan opleidingen doet. Er wordt gekeken naar een andere manier. Wellicht schuiven de medewerkers aan in het deeltijdonderwijs.”

De liefde voor ‘belasting’ is overigens iets dat Arno niet alleen heeft ontwikkeld. Driekwart van het gezin heeft iets met ‘belastingen’. Zijn vrouw is werkzaam in de facilitaire dienst van het belastingkantoor in roermond. Zijn dochter volgde haar vader. Zij koos voor de studie Fiscaal Recht & Economie van Fontys Hogescholen en ging na het behalen van haar diploma aan de slag bij KPMG. In september start ze met haar master aan de universiteit Tilburg. Ze heeft ook al meegeholpen bij de Belastingservice van de vakbond en begeleidt Arno vaak als hij (bij)scholing geeft. “Ik had het voorrecht om mijn dochter toe te spreken tijdens de diploma-uitreiking.

Een mooi moment.” Zoonlief heeft dan wat minder met de belasting, maar koos wel voor een opleiding die met cijfertjes heeft te maken: Logistiek en Economie aan de Hogeschool in Venlo. “Het grote voordeel van de combinatie van diverse functies is dat ik met zowel het belastingonderwijs als de belasting in de praktijk voeling houdt. Het is een uitstekende wisselwerking waar ik veel aan heb. Voor de problemen in de praktijk zoek ik in Eindhoven een oplossing. De scripties van mijn studenten zijn de oplossingen in de praktijk.“